Mulțumiri lui Adrian Năstase la deschiderea anului universitar la SNSPA. Ce s-a întâmplat după ce un student a afișat mesajul „Nu-mi place acest Guvern”

Publicat: 02/10/2014, 14:41
Actualizat: 09/08/2019, 03:51

La ora 10, studenții încă nu intraseră în toate cele trei amfiteatre în care se desfășura simultan deschiderea. Discursurile oficiale ale ministrului Educației, ale rectorului și ale invitaților urmau să fie transmise în direct în alte două săli pline ochi de studenți. „Avem o mie de studenți care participă la această deschidere de an școlar”, anunță rectorul Alina Bărgăoanu, cea care îl înlocuiește în funcție pe Remus Pricopie, cât timp acesta este ministrul Educației.

„Tăriceanu nu e Iohannis”

În curtea plină cu studenți se distinge la prima oră un grup de sociologi de la SNSPA: Mirel Palada, consilier al lui Victor Ponta, Marius Pieleanu și Alfred Bulei. Sociologii atrag atenția prin pasiunea cu care vorbesc despre alegeri. „Tăriceanu nu e Iohannis”, strigă Mirel Palada de lângă gard, atrâgând atenția celor care treceau pe lângă el.

Sus, în amfiteatrul principal, unde are loc deschiderea, nu mai ai un loc unde să te așezi. Sala pare neîncăpătoare pentru miniștrii, ambasadorii, politicienii aflați deja în scaune. Studenții, puțini la număr în comparație, stau pe rândurile de sus ale amfiteatrului, în timp ce sala este înțesată de profesori.

Ministrul Remus Pricopie stă la prezidiu, alături de rectorul Alina Bărgăoanu, care are cuvântul de deschidere. „Este a doua naștere a universității noastre”, începe rectorul Bărgăoanu, care îl amintește pe fondatorul școlii, Vasile Secăreș, în timp ce citește de pe foile pregătite dinainte.

„Ne exprimăm sentimentele noastre de gratitudine față de cel care a avut inițiativa de a întemeia o nouă universitate atunci în 1990, și care a fost și primul său rector, domnul profesor Vasile Secăreș”. La auzul numelui rectorului fondator, discursul Alinei Bărgăoanu este întrerupt de aplauzele puternice din sală, timp de zece secunde.

Vizibil emoționată, doamna Bărgăoanu continuă și le spune celor prezenți că sediul în care se află nu se poate ridica nici într-un mandat de rector, nici într-un mandat de ministru.

„Dați-mi voie să adresez mulțumirile noastre tuturor miniștrilor care ne-au ajutat în ridicarea acestei clădiri: domnului Cristian Adomniței, doamnei Ecaterina Andronescu, domnului Daniel Funeriu, actualilor miniștri ai Educației. Ne bucurăm că în acest caz a existat continuitate”, spune rectorul, amintindu-le parcă celor prezenți de schimbările nenumărate din sistemul de educație.

După ce le spune celor prezenți că SNSPA își propune să fie orientată spre performanță, și „mai ales pe responsabilitatea față de tinerii studenți”, rectorul anunță că universitatea vrea să internaționalizeze studiile și să atragă studenți străini.

Titus Corlățean: „În centrala MAE sunt foarte mulți absolvenți de SNSPA”

Următorul invitat la microfon este Titus Corlățean, ministrul Afacerilor Externe, care felicită gazdele pentru noul sediu. „Ca unul care a studiat și în țară și în străinătate aveți un sediu superb și vă doresc să-l folosiți așa cum se cuvine”, își începe Corlățean discursul.

Ministrul de Externe le mărturisește celor prezenți că a venit dintr-un motiv pragmatic. „Uitându-mă un pic în structura corpului diplomatic în centrala MAE, am constatat că sunt foarte mulți absolvenți de SNSPA, undeva la 10%. Pot să vă spun că există o bază a corpului diplomatic extrem de solidă, care își are rădăcini în studiile făcute la SNSPA. Și spun acest lucru pentru că mă gândesc și în perspectivă, mă gândesc la prima președinție a României la Consiliul Uniunii Europene, în 2019″, spune Corlățean care asigură asistența că MAE are nevoie tot timpul de „sânge proaspăt”.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, vorbește la SNSPA

Cu toate acestea, Corlățean amintește de concursul foarte strâns pe care Ministerul de Externe l-a organizat în urmă cu puțin timp, concurs la care au participat 900 de concurenți pentru 30 de locuri. Aplauze! Urmează ministrul Educației, Remus Pricopie.

Discursul ministrului Educației durează cel mai mult. Remus Pricopie îl felicită și el pe rectorul Șecăreș.
„Cred că trebuie să-l felicităm și să-i mulțumim domnului rector Secăreș, pentru viziunea pe care a avut-o în ianuarie 1990, și anume aceea că România are nevoie de specialiști în cinci domenii, câte erau la vremea respectivă: relații internaționale, științe politice, management, administrație publică, comunicare instituțională”, spune Pricopie.

Student: „Nu-mi place acest Guvern”

Între timp, în sală un student nemulțumit își ridică tableta astfel încât cei doi miniștri să-i vadă mesajul: „Nu-mi place acest Guvern”. Studentul în anul III a afișat fotografia pe o tabletă cu care a venit la ceremonie. Ulterior, el a declarat pentru Mediafax că a făcut acest gest din cauza faptului că deschiderea anului universitar a fost transformată într-un eveniment politic.

„Este dreptul meu să îmi exprim nemulțumirea. Ceea ce trebuia să fie deschiderea anului universitar s-a transformat într-un eveniment politic, iar domnul ministru (Remus Pricopie – n.r.) nu a făcut altceva decât să-și evalueze meritele și să prezinte tot ce s-a întâmplat în mandatul său”, a spus studentul.

Mediafax Foto// Marius Dumbrăveanu/ Studentul a scris pe tabletă un mesaj pentru Guvern

Discursul lui Remus Pricopie continuă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, tableta studentului este acoperită de o profesoară care s-a așezat în fața lui, pentru a acoperi mesajul afișat pe aceasta.
„Ne mândrim să avem printre absolvenți diplomați de marcă, dar și în corpul profesoral. De exemplu, domnul Mircea Geoană care a predat la SNSPA în anii ’90”, spune Pricopie, uitându-se țintă spre Mircea Geoană care stătea în primul rând.

Pricopie: Într-un fel datorez SNSPA-ului tot ceea ce a urmat în cariera mea

„SNSPA a schimbat destinul multor tineri, eu sunt unul dintre aceștia. M-am format inițial la Universitatea București, să devin profesor, am urmat cursurile secției de știință, am învățat multă pedagogie, istorie, psihologie, dar am învățat și disciplinele pe care urma să le predau, respectiv chimie, fizică. Aici, la SNSPA, am descoperit un alt domeniu, la care nici nu visasem. Și am devenit profesor într-un domeniu al științelor sociale. Într-un fel, datorez SNSPA-ului tot ceea ce a urmat în cariera mea”, mărturisește ministrul.

Pricopie vorbește despre clădirea nouă, dar profită de acest lucru și se laudă cu investițiile pe care le-a făcut Guvernul. „Vorbim de peste 200 de milioane de euro, investiție în infrastructura de învățământ superior și cercetare în ultimii doi ani, cu aceste sume venite din diferite surse: bugetul statului, programul Regio….”, spune Pricopie.

Mediafax Foto// Marius Dumbrăveanu//Ministrul Educației, Remus Pricopie, vorbește la deschiderea anului universitar de la SNSPA

Ministrul Educației își continuă discursul spunând că România are cea mai mare rată de angajare în momentul actual. „Ne aflăm în acest moment la cel mai scăzut nivel de șomaj, deci cel mai ridicat de absorbție a abolvenților de învățământ superior”, vrea ministrul să-i convingă pe cei din sală.

„Avem obligația să recunoaștem performanța și calitatea acolo unde ele există și avem obligația să facem curățenie acolo unde trebuie să facem curățenie. În ultimii doi ani, și n-o spun cu mândrie, pur și simplu așa stau lucrurile, au fost închise peste 300 de programe de studii, nu le-a închis Ministerul Educației, sunt deciziile autonome ale universităților”, continuă Remus Pricopie.

Ministrul anunță că în perioada următoare Guvernul va aborda strategia pentru învățământ superior și pentru cecertare. „Nu în acord cu opțiunea politică a actualului Guvern, sau actualilor miniștri, ci în raport cu nevoile societății, opțiunea politică este cea care rezidă din nevoile societății”, conchide neconvins Remus Pricopie.

Vasile Secăreș: „Școala Națională nu numai că există, dar este o resursă națională”

Urmează rectorul fondator Vasile Secăreș, amintit și felicitat de cei care au vorbit înaintea lui. „Au trecut 25 de ani și Școala Națională – cum îi spun eu – există, spun asta pentru că în România e greu să construiești instituții, e greu să le menții. Dar Școala Națională nu numai că există, dar este o resursă națională. De-a lungul acestei perioade a contribuit la crearea unei noi elite”, începe fostul rector. Profesorul vorbește despre oamenii care au trecut pe la SNSPA și au ajuns în funcții politice sau în diplomație.

Vasile Secăreș, fostul rector al SNSPA

„Cred că sunt mai bine de 20 de ambasadori, înalți funcționari ai statului, politicieni. Sorin Ducaru, asistent al secretarului general al NATO este probabil un simbol al acelei promoții de aur, promoțiile de început. Absolvenții din Basarabia care au trecut pe la SNSPA stăpânesc toate ambasadele importante în Europa și în lume, și cred că au jucat un rol important în drumul european al Moldovei”, mai spune Secăreș.

Animat de o nostalgie a vremurilor trecute, fostul rector le spune celor prezenți că școala te învață meserie. „Oamenii care au făcut școala au fost implicați în reformele care au schimbat fața României în acea perioadă, și aici mă gândesc la profesorul Ioan Mircea Pașcu, acum europarlarmentar, la Mugur Isărescu care a predat în școală, la Ioan Alexandru, la Adrian Năstase, care a predat la începuturi. Au predat și miniștrii de externe – Mircea Geonă, Teodor Meleșcanu. Oameni care au adus nu numai știința de carte, dar și pulsul viu a ceea ce se întâmpla în România, a ceea ce schimba fața României”, își încheie fostul rector discursul.

Ultimii sunt studenții

Rectorul Bărgăoanu anunță că festivitatea se va încheia cu discursul unei studente, aflate în imediata apropiere a ministrului Educației. Fata le spune însă celor din sală că e de șapte ani la SNSPA, acum fiind student doctoral.

„Vă spun că se cere să treceți prin filtrul rațiunii tot ceea ce primiți la cursuri și la seminarii. Acest lucru e de o mie de ori mai folositor decât să învățați pe dinafară sute de cursuri”, spune studenta la doctorat.

Totuși, fata admite că ceea ce le spune poate fi subiectiv. „La nivel individual există diferențe, de aceea vă spun să nu mă credeți pe cuvânt, ci să dezvoltați o relație personală cu SNSPA și să vă descoperiți propriile motivații”, conchide studenta.

Studenta la doctorat vorbește ultima

Afară, pe holurile universității, ministrul Educației spune că el, ca ministru, a dat 3% din suma pentru noua clădire de la SNSPA. „Construcția efectivă a început în 2009, dar proiectul a început cu aproape 10 ani în urmă. De la bun început, cred că era ministru domnul profesor Hărdău, a existat o înțelegere la nivelul Ministerului Educației ca SNSPA-ul să acopere 40 la sută din costurile proprii și Ministerul Educației să aloce 60 la sută. În acest moment, dacă nu mă înșel, vorbim de 17.000 de metri pătrați”, a conchis minstrul Pricopie.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
China anunță că a construit o armă similară cu Steaua Morții din „Războiul Stelelor”